MONIA este mare amatoare de gogosi , le-ar manca toata ziua daca s-ar putea, noroc cu mamaie care-i face toate poftele si cand i-e lumea mai draga i-aduce surpriza;dar ce te faci cand mamaie nu e acasa si fata are pofta de ele? ei …atunci intru eu in priza si trebuie sa recunosc ca nu le-am prestat niciodata si asta pentru ca bila mea lenesa nu le digera si le evit de fiecare data;
astazi e una dintre acele zile cand sunt fortata sa le pregatesc eu, asa ca mi-am luat avant si mult curaj spre bucatarie.
ingrediente :
-500 gr faina
-2 oua +1 galbenus
-3-4 lg zahar
-200 ml lapte caldut
-2-3 lg ulei
-1 plic drojdie uscata
-3 plicuri zah.vanilat
-esente de vanilie,lamaie, coaja de lamaie sau portocala
-un praf de sare
drojdia se amesteca cu 1 lg zahar si un pic de lapte caldut si se adauga in mijlocul fainii, lasand-o la dospit
ouale si galbenusul se freaca cu uleiul , zaharul vanilat , esentele si sarea
ouale se aduaga peste maiaua dospita, adaugandu-se treptat si laptele amestecat cu restul de zahar
la inceput se amesteca cu lingura de lemn apoi se trece la framantat ; aluatul trebuie sa fie moale sa nu se lipeasca de maini, daca e nevoie se mai adauga faina.( eu am framantat cam 10 min )
aluatul se lasa la dospit pana isi dubleaza volumul , aprox 45-60 min , apoi se intinde pe masa infarinata cu sucitorul intr-o foaie de aprox 1 cm;
se decupeaza cu cana, se lasa apoi pe masa inca vreo 25-30 min la dospit si se prajesc in baie de ulei fierbinte la foc potrivit.
eu le-am tavalit in zahar pudra dupa ce le-am terminat de prajit pe toate.
servite alaturi de o cana de ceai de fructe cu menta verde
Leave a comment